Akran zorbalığı okul dönemindeki çocuklarda sıklıkla görülen bir durum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Eyüboğlu akran zorbalığının önemli bir sorun olduğunu belirtiyor ve tedbir alınması uyarısında bulunuyor.
Akran zorbalığı nedir?
Güç kullanarak yaşıtları üzerinde baskı oluşturma anlamına gelen akran zorbalığı çocukluk ve ergenlik döneminin önemli sorunlarından. ESOGÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Eyüboğlu çocuk ve ergenlerde sık görülen tekrarlayan agresif davranışları kapsayan akran zorbalığını “Bir kişinin bilerek ve tekrarlayan bir şekilde bir başka kişiye sözel fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması akran zorbalığı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle okul ortamında görülen akran zorbalığında, zorbalığı yapan kişi ile zorbalığa maruz kalan kişi arasında güç dengesizliği (yaş farkı, fiziksel gelişim vb.) söz konusudur. Vurma, dışlama, isim takma, dalga geçme ve tehdit sık görülen zorbalık çeşitleri arasındadır” ifadeleri ile anlatıyor.

Depresyon, kaygı bozukluğu…
Sözlü ya da fiziki saldırı şeklinde gerçekleşebilen akran zorbalığı çocukların ilerleyen hayatlarına da etki edebilen sosyal bir problem olarak tanımlanıyor. Eyüboğlu “Okul çağındaki çocuklarda dünya genelinde %20’nin üzerinde olduğu saptanan akran zorbalığı beraberinde önemli riskleri getirmektedir. Depresyon, kaygı bozuklukları, benlik saygısında azalma, okul devamsızlığı, ders başarısında düşme ve kendine zarar verme davranışı akran zorbalığına maruz kalan çocuklarda sıklıkla karşılaşılan psikolojik zorluklar arasında yer almaktadır. Akran zorbalığı her ne kadar zorbalığa maruz kalan çocuklar için önemli sorunları beraberinde getirse de, zorbalığı gerçekleştiren bireyler içinde bazı riskler söz konusudur” diyerek aşağılama duygusunun önemli bir sorun oluşturduğunu belirtiyor.
Eskişehir’de akran zorbalığı
Türkiye’de yeni bir araştırma konusu olan akran zorbalığına ilişkin çalışmaların gittikçe arttığını belirten Eyüboğlu Eskişehir’deki araştırmalara ilişkin de bilgilendirmede bulunuyor: “Yakın zamanda Eskişehir’de ortaokul ve lise öğrencilerinde yapılan çalışmamızda, bu çocukların %33’ünün son bir yılda akran zorbalığına maruz kaldığı saptandı. Aynı çalışmamızda akran zorbalığının depresyon, kaygı, kendine zarar verme ve psikososyal zorluklara neden olabileceği belirlendi. Akran zorbalığı ile ilgili belirtilen riskler nedeniyle bu durumun özellikle okul ortamında saptanıp uygun müdahale programlarıyla azaltılması hedeflenmelidir. Aksi halde akran zorbalığının devam etmesi hem zorbalığa maruz kalan çocuk hem de akran zorbalığını gerçekleştiren çocuk için önemli psikiyatrik sorunların gelişmesine veya devam etmesine yol açacaktır.”

Murat Eyüboğlu, 2018’de ESOGÜ’de Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda göreve başladı. ESOGÜ Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezinde yönetim kurulu üyesi olarak da çalışan Eyüboğlu otizm, psikiyatrik bozukluklar üzerine çalışıyor, çocuk ve ergenlerde intihar, kendine zarar verme, ihmal, istismar konuları üzerine ders veriyor.