Bilginin Geleceğini Birlikte Şekillendireceğiz

Yarım asrı aşkın bilimsel birikimi ve akademik geçmişi ile ülkemizin köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 13 fakülte, 5 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul, 4 enstitü ve 41 uygulama ve araştırma merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Lisans düzeyinde yaklaşık 30 bin, lisansüstü düzeyde ise 3 bin 787 öğrenciye ev sahipliği yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, alanında uzman akademik kadrolarıyla mesleki ve entelektüel yeterlilikleri yüksek mezunlar yetiştirmekte ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli beşeri gücü sağlamaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi eğitim-öğretimde mükemmeliyeti yakalamak, uygulamalı eğitim olanaklarını artırmak, bilimsel çalışmaların sonuçlarını toplumun talepleri doğrultusunda faydaya ve ekonomik ürüne dönüştürmek, ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilir ve rekabet edebilir, saygın bir üniversite olmak misyonu ile ilerlemektedir.  Bu misyon doğrultusunda eğitimde yenilikçi bir yaklaşımın benimsendiği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde disiplinler arası yeni bölümler açılmış ve eğitimde uygulama odaklı strateji benimsenmiştir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yeni bölüm ve programların yanı sıra yeni laboratuvarlar da faaliyete geçmektedir. Bunlardan en yenileri Biyomalzeme Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı ile Nanoteknoloji ve Enerji Depolama Araştırma Laboratuvarı (NEDAL)’dır. Biyomalzeme Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı’nda çip içerisinde organ, çip içerisinde laboratuvar, biyosensör (özellikle elektrokimyasal biyosensörler), nanofiberler, hidrojeller, ilaç salım teknikleri, mikroakışkan çip tasarımı ve üretimi (photolithography, soft lithography), polimer bazlı malzemeler için lazer kesme ve kazıma, elektrokimyasal analizleri, biyotekstil vb. alanlarda faaliyetler yürütülmektedir. Nanoteknoloji ve Enerji Depolama Araştırma Laboratuvarı (NEDAL)’nda ise çevreye duyarlı, güvenli ve maliyet etkin yöntemlerle yüksek kapasiteli ve uzun kullanım ömürlü batarya teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Nanoteknoloji ve Enerji Depolama Araştırma Laboratuvarı’nda sektörün ihtiyaçlarına yönelik bilimsel katkıyı sağlamak amacıyla ikisi TÜBİTAK destekli olmak üzere 5 proje yürütülmektedir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çağın gereklerini yakalamak amacıyla geleceğin mesleklerine yönelik lisans programları açarken bir yandan da mezunlarının iş bulma ve iş kurma oranlarını artırabilmek için faaliyetler yürütmektedir. Üniversite bu noktada, nitelikli genç istihdamının artırılmasına katkı sağlayan en önemli mekanizmalardan biri olarak girişimciliğe özel bir önem vermektedir.

Ulusal ve uluslararası ölçekte tanınır bir araştırma üniversitesi olma vizyonu ile ilerleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra yürüttüğü AR-GE faaliyetleri ile üniversite bünyesindeki akademik bilgi ve altyapıyı toplumsal faydaya dönüştürmekte ve milli kalkınmada üzerine düşen vazifeyi layıkıyla yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda Üniversite bünyesinde sektörle iş birliği içerisinde tematik çalışma yapan araştırmacılara altyapı oluşturmak amacıyla Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (TİM) kurulmuştur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TİM’de yer alan ve ağırlıklı sektör ile iş birliği içinde çalışılan projelerde sektör bütçesi dahil 30 Milyon TL üzeri fona ulaşılmıştır. İlk yıl sonunda merkez %90 üzeri doluluk oranına ulaşmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ar-Ge Koordinatörlüğü desteği ile üniversite içindeki araştırma laboratuvarlarının ve araştırma gruplarının dijital ortamda erişilmesi ve tanıtımı için yapılan çalışmalarda 59 altyapı dijital olarak erişilebilir hale gelmiştir.    

Teknoloji Transfer Ofisleri tarafından yeni girişimlere pazara açılmadan önce hayatta kalabilmeleri için gerekli akademik ve teknik desteğin verildiği yapılar olan kuluçka merkezleri, akademik ve genç girişimciliğinin desteklenmesi noktasında büyük öneme sahiptir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bünyesinde BEBKA desteğiyle kurulmakta olan girişimcilik merkezinde (TEKNOGİM) girişimcilerin kullanabileceği prototipleme atölyesi ile toplantı ve telekonferans odalarının, ön kuluçka ve kuluçka merkezleri de olacaktır. Kuluçka merkezi, kurulacak olan TEKNOGÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin öncü birimi olacaktır. TEKNOGÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin, ülkemizin teknoloji, ihracat ve girişimcilik gelirlerini artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeye destek olma vizyonunda faaliyetlere ev sahipliği yapmasının yanında, çok uluslu Ar-Ge şirketlerinin şehrimizde faaliyetlerini yürütebileceği uluslararası bir merkez olmasına yönelik adımların atılması da planlanmaktadır. TEKNOGÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin faaliyete geçmesi ile birlikte 2024 yılına kadar şehrimizde 75 yeni teknoloji tabanlı şirket kurulumunun ve bununla birlikte 800 nitelikli Ar-Ge insan kaynağı istihdamının oluşturması amaçlanmaktadır.    

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde sağlık ve mühendislik alanında dünyadaki en güncel ve disiplinlerarası yaklaşım olan “Translasyonel Tıp” uygulamaları için de harekete geçilmiştir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde sağlık alanında dünyadaki hızlı değişim dikkate alınarak, hem küresel ölçekte hem de ülkemiz ölçeğinde çok disiplinli olarak üretilecek özgün bilginin, insan ve toplum yararına dönüştürülmesini sağlamak üzere, üniversite ve sanayi ortaklığı ile Eskişehir Translasyonel Tıp ve Biyoteknolojik Araştırmalar Merkezi’nin kurulması amaçlanmaktadır. Kurulacak merkez, sağlık ve biyoloji alanında çok disiplinli, nihai hedefi toplum sağlığını iyileştirmek olan, uluslararası ölçekte yüksek katma değer sağlayan araştırmalar yapmayı, iş birlikleri kurmayı, bilgi ve kaynak birikimi oluşturmayı, ürün üretmeyi hedeflemektedir.  

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi teknoloji ve sanayi işbirliği odaklı bu adımların yanı sıra sağlık alanında da güçlenmeye devam etmektedir. Eskişehir’e ve bölgeye üçüncü basamak sağlık hizmeti veren Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bünyesine kattığı yeni üniteleri, teknolojik donanımı ve nitelikli sağlık personeli ile büyümeye devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan kalite belgesi almaya hak kazanan hastane, sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini başlatmıştır. İleri teknolojiye dayalı tedavi ve rehabilitasyon olanakları ile halka hizmet veren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi yapılan yeni yatırımlarla her geçen gün hizmet kalitesini artırmaktadır.   

Alanında yetkin, uluslararası çalışmalar yapan akademisyenleri ile dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında yer alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilir ve rekabet edebilir saygın bir araştırma üniversitesi olma hedefiyle bünyesine katılacak yeni araştırmacılarla geleceğe uzanacaktır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s