TÜBİTAK ARDEB’den ESOGÜ’lü Projelere Onay

2021 yılı 1. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’na önerilen 1001 projelerinin bilimsel değerlendirmeleri tamamlandı. Desteklenmesine karar verilen projeler arasında Üniversitemizden üç adet proje yer alıyor.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Helin Dutağacı’nın yürütücüsü olduğu proje “Tarımsal Ve Botanik Uygulamalar İçin Bitkilerden Elde Edilen Üç Boyutlu Nokta Bulutlarının Analizine Yönelik Derin Öğrenme Yöntemlerinin Geliştirilmesi” adını taşıyor. Proje ile tarımsal ve botanik uygulamalara dijital çözümler üretmek üzere, 3 boyutlu bitki veri kümeleri oluşturmak ve derin öğrenme tabanlı özgün 3 boyutlu şekil analizi yöntemlerinin geliştirilmesi; Üniversitemiz Ziraat Fakültesi bünyesinde yetiştirilen meyve ağaçları ve bitkilerinin modellenmesi amaçlanıyor. 675 bin TL bütçesi olan projenin detaylarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Dutağacı, “Önerilen projenin, gelecekteki disiplinlerarası çalışmaların ve yurt dışı bağlantılı, büyük ölçekli projelerin önünü açacağı öngörülmektedir. İlgili problemlerde elde edilecek ilerlemelerin, Türkiye’de, sürdürülebilir tarım teknolojileri alanına önemli katkılar yapacağı düşünülmektedir” dedi.  

TÜBİTAK ARDEB tarafından desteklenmeye uygun görülen bir diğer proje, “Türkiye Asyneuma Griseb. & Schenk (Campanulaceae) Cinsinin Revizonu” başlığını taşıyor.  Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Kurtuluş Özgişi’nin yürütücü olduğu proje ile; Çançiçeğigiller ailesine ait cinslerden biri olan çiçekli değneğin morfolojik, mikromorfolojik (tohum yüzeyi ve palinoloji), karyolojik, moleküler ve nomenklatürel yöntemler kullanılarak revize edilmesi amaçlanıyor. Projeye ilişkin açıklamada bulunan Özgişi, “Taksonomik problemleri çözümlemede kullanacağımız belirtilen bu yöntemler birçok farklı bitki grubunda uygulanan yöntemler olmakla birlikte projemizi diğer çalışmalardan ayıran en önemli nokta moleküler çalışmalarda yeni nesil sekanslama yöntemleri kullanılarak taksonların bütün kloroplast genomlarının (whole chloroplast genome) elde edilmesidir. Bu çalışmada ülkemizde yetişen 29 Asyneuma taksonunun bütün kloroplast genomları yapısal olarak karakterize edilecek ve elde edilecek genom verileri süper bilgisayarlar yardımıyla taksonların filogenetik ilişkisinin belirlenmesinde kullanılacaktır. Üç yılda tamamlanması planlanan projemizin TÜBİTAK’a önerdiğimiz halinde talep edilen bütçesi ₺651.117,75’dir” dedi.

 “Tüketicilerin ve Kâr Amaçsız Örgütlere Bireysel Bağış Yapanların İşletmenin Hayırsever Sorumluluklarına Yönelik Algısı” başlığını taşıyan proje de TÜBİTAK ARDEB tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Projenin yürütücüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Ali Tiltay, araştırmacısı Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sami İşlek. 24 ay içerisinde tamamlanması beklenen proje kapsamında işletme ve sivil toplum kuruluşları arasındaki bağış ilişkisi ve tarafların bağış ilişkine yönelik algılarının incelenmesi hedefleniyor. Projeye ilişkin açıklamada bulunan İşlek, “İşletmeler açısından, bağış ilişkisinde yer alan işletme dışı paydaşların, işletmenin kurumsal bağış uygulamalarını nasıl değerlendirdiklerine ilişkin mevcut durumunun belirlenmesi ve bu konudaki görüşlerinin ortaya konulması işletmelerin hayırseverlik kararlarına önemli katkılar sunacaktır. Ayrıca, yönetsel açıdan değerlendirildiğinde farklı paydaşların görüşlerinin bilinmesi işletmenin ve yardım kurumlarının hedef kitlelerine ulaşmasında daha etkili stratejiler geliştirmesini sağlayacaktır. Tüketiciler ve STK’lara kaynak sağlayan bağışçılara ilişkin elde edilecek veri konuyla ilgili gerekli görüldüğü takdirde yapılacak iyileştirme ve geliştirme etkinliklerine katkı sunacaktır. Bunlara ek olarak işletmelere yönelik genel bir rapor hazırlanması ve katkı veren işletmeler, yöneticiler, çalışanlar, bağışçılar ve akademisyenler ile birlikte bir çalıştay düzenlenecektir” dedi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s