Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İ. Mete Mısırlıoğlu’nun ESOGÜ Yayınevi tarafından yayınlanan “Türkiye Topraksolucanı Atlası” kitabı ülkemizdeki topraksolucanı çeşitliliği ve endemik türleri hakkında araştırmacılar için önemli bir kaynak sunuyor. Ülkemizin topraksolucanı çeşitliliği açısından ne kadar zengin bir coğrafya olduğunu ortaya koyan çalışmada çok sayıda toprak solucanı özellikleri ve görsel materyalleri ile birlikte anlatılıyor.

Topraksolucanlarının değerinin ülkemizde henüz yeterince anlaşılmadığını vurgulayan yazar Prof. Dr. İ. Mete Mısırlıoğlu, kitapta ülkemiz topraksolucanı türlerinin tanıtıldığını belirterek kitabın içeriğine ilişkin bilgiler verdi:
“Türkiye, biyoçeşitlilik açısından sıra dışı bir ülkedir. Ülkemizin kıtaların buluşma noktasında ve birkaç biyoçeşitlilik sıcak noktasının (hot spot) arasında yer alması, sınırları içinde farklı coğrafya ve iklim koşullarına sahip olması, önemli göç yolları üzerinde bulunması ve Anadolu’nun, jeolojik devirler boyunca görülen olumsuz dönemlerde sığınak noktası haline gelmesi gibi nedenlerle dünya üzerinde çok az ülkeye nasip olan bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Ülkemiz barındırdığı 90 kadar tür ile topraksolucanları açısından da zengin bir ülkedir. İşte bu kitapta doğada oynadığı çok önemli roller nedeniyle gelişmiş ülkelerde değeri uzun yıllar önce anlaşılan, ancak ülkemizde çok fazla tanınmayan ülkemiz topraksolucanı türleri tanıtılmaya çalışılmıştır.

Kitapta, Türkiye’ye endemik bazı türlerin yanı sıra, sık rastlanan yaygın türlerin ayırt edici özellikleri fotoğraflarıyla birlikte verilmiştir.”
Prof. Dr. İ. Mete Mısırlıoğlu’nun “Türkiye Topraksolucanı Atlası” kitabı alanda çalışan araştırmacılar için bir başucu kitabı olarak okurla buluşmaya devam ediyor.