Tüm Sağlık Çalışanları İçin Bir Başucu Kitabı: “MALPRAKTİS”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Karbeyaz’ın kaleme aldığı ve ESOGÜ Yayınevinden çıkan “Malpraktis” kitabı tüm hekimler, sağlık çalışanları ve tıp öğrencileri için sağlık hukuku alanında önemli bilgiler sunuyor.

Prof. Dr. Kenan KARBEYAZ

Tıbbi uygulama hataları olarak değerlendirilen “malpraktis” kavramı, tarihçesi ve yasal düzenlemelerin içeriği üzerine detaylı bir içerik sunan kitabı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kenan Karbeyaz, açıklamasında hekimler aleyhine açılan “malpraktis” davalarının giderek arttığına vurgu yaptı.  Kitabın tüm sağlık çalışanları tarafından rahatça anlaşılabilecek şekilde kaleme alındığını belirten Prof. Dr. Kenan Karbeyaz kitaba ve ülkemizdeki yasal uygulamalara ilişkin bilgiler verdi:

“Hekimler aleyhinde açılan “malpraktis” davaları giderek artıyor!”

“Hekimler aleyhinde açılan “malpraktis” ile ilgili dava sayısı giderek artmaktadır. Hekimler ve tüm sağlık çalışanları bu kavramı çok sık duymalarına karşın, konu ile ilgili çok az bilgiye sahiptirler. Sahip oldukları bu kısıtlı bilgiler de genellikle kulaktan duyma, eksik veya yanlış bilgilerdir. Türk Ceza Kanunu’nda “malpraktis” adında özel bir madde bulunmamaktadır. Sağlık çalışanlarının mesleki uygulamaları ile ilgili tüm ceza sorumlulukları, “kast, olası kast, bilinçli taksir ve taksir” kavramları ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu kavramları içeren ceza kanunları malpraktise özel olmayıp, yargıya yansıyan her türlü kaza, etkili eylem veya benzeri yaralanma ve ölüm olayları ile ilgili kullanılır.  Hekimler kendileri aleyhinde açılan malpraktis davalarında “taksirle adam öldürme, taksirle yaralama” gibi suçlamaları görürler. Bir trafik kazasında ölüme neden olan sürücüye gelen mahkeme celbi ile tedavi sırasında kusurlu olmakla suçlanan hekime gelen mahkeme celbinin, “suç” bölümünde aynı ibare (taksirle ölüme neden olma) yazılıdır.”

Bu kitapta, malpraktis kavramının tanımı, tarihçesi, malpraktis ile ilgili yasal düzenlemelerin içeriği, bu konuda açılan davalarda karşılaşılan sorunlar, aydınlatılmış onam, malpraktis – komplikasyon ayrımı ve defansif tıp kavramından söz edilecektir. Yazım dili olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının rahatlıkla anlayabileceği bir dil tercih edilmiştir. Konu ile ilgili Yargıtay kararları, yorumlanarak verilecektir. Kitabın tüm hekimlere, tıp öğrencilerine, tüm sağlık çalışanlarına ve hukukçulara hitap ettiği düşünülmektedir.”

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s