Eskişehir’in En Eski Tarihi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Sevinç Erbaşı ESOGÜ Gündem’de Eskişehir’in en eski tarihini anlattı.

Eskişehir’in en eski tarihinin yazısız belgelerin ortaya çıktığı tarih öncesi dönemle başladığını belirten Erbaşı, Tunç Çağı ve Demircihöyük’ün özel bir yeri olduğunu, Anadolu tarım ekonomisi ya da tarım hayatıyla ilgili bilgilerin suyun öteki yanına, Avrupa’ya aktarılmasında önemli rol üstlendiğini söyledi. Eskişehir’in Hititiler’in sınır karakolu olma özelliği taşıdığını, Eskişehir’de yazılı belge bırakan ilk uygarlığın Frigler olduğunu, Helenistik Krallıklar ile Roma Dönemi’nde de Eskişehir’in oldukça önemli görüldüğünü belirten Doç. Dr. Erbaşı, “Sivrihisar yakınlarında Pessinus olarak geçen Ballıhisar Köyü, Ana Tanrıça Kybele’nin büyük bir tapınağının bulunduğu tapınım merkezi, haç merkezi durumunda. Dünyanın çeşitli yerlerinden birçok hacı bu topraklara geliyor. Eskişehir’in ne kadar önemli olduğunu vurgulayacak pek çok ayrıntı var, bunları belge ve arkeolojik kazılarda görüyoruz” dedi.

Osmanlı Devleti’nin bu topraklarda kurulmasının tesadüfi olmadığını, Eskişehir’in önemli limanlara giden yol üzerinde olmasının Eskişehir’i her zaman değişik insanlarla, kültürlerle tanıştırdığını ve onu Anadolu şehirlerinden bir adım öne taşıdığını söyledi. Frig Vadisi’nde yer alan Yazılıkaya’daki belgelerin okunamaması nedeni ile Eskişehir hakkında bilgi veren en eski yazılı belgelerin daha çok Helenisitk ve Roma Dönemi’ne dayandığını belirten Doç. Dr. Erbaşı, Eskişehir’in tarihinin çok çok daha eskiye gittiğini vurguladı.  

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s